Gerson Wetapo poseert trots voor zijn bijenhuizen

Al sinds 2014 is de bijenhouderij Dani Wah (de Baliemvallei) in het projectenprogramma van Hapin opgenomen. De leider van de groep, Gerson Wetapo, is klein begonnen, maar inmiddels kunnen er drie families van leven.

Hapin ondersteunde Dani Wah met de financiering van 58 houten bijenhuizen. Ook werd met steun van Hapin een maaimachine aangekocht om de tuinen te onderhouden. Bijenhouden vereist veel deskundigheid en geduld en dat hebben Gerson en zijn zoon Sepadeus.

De honing kan nog niet op grote schaal worden verkocht aan hotels, restaurants en winkels omdat de kwaliteit van verpakking en de honing nog niet is geregistreerd bij de Voedsel- en warenautoriteiten. Technische en inhoudelijke expertise van buiten is nog een tijd nodig om aan de voorwaarden voor overheidsregistratie te voldoen. Daarnaast is er geld nodig voor scholing van de groepsleden op het gebied van financieel en zakelijk management. Dani Wah werkt hard en serieus en heeft goede vooruitzichten voor de toekomst. Voorlopig wordt de honing ook gebruikt voor het produceren van kaarsen, die goed worden verkocht aan bijvoorbeeld kerken en restaurants. De nieuwe aanvraag bij Hapin bedraagt 2100 euro.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Projecten